Σάββατο 17 Μαΐου 2014

10 γεγονότα για τον Β' Παγκόσμιο Πολέμο

Κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου,έγιναν κάποιες ενέργειες,οι οποίες θα μπορούσαν να κρίνουν την έκβαση του πολέμου και κατ΄επέκταση την επικράτηση της ναζιστικής ιδεολογίας.
Ευτυχώς,οι λάθος στρατηγικές που ακολουθήθηκαν,η έλλειψη πρώτων υλών καθώς και η πίεση του χρόνου,συντέλεσαν στην αποτυχία αυτών των κινήσεων και στην καταστροφή των δυνάμεων του Άξονα.
Ποια είναι όμως αυτά τα δέκα πράγματα που αν πετύχαιναν τον σκοπό τους θα μου αφαιρούσαν το δικαίωμα να γράφω μιας και δεν τηρώ τα πρότυπα της άριας φυλής ;



1.Messerschmitt Me 262





Το εν λόγω αεροσκάφος ήταν ότι πιο πρωτότυπο είχε να επιδείξει η πολεμική αεροπλοΐα της εποχής.
Πετώντας με ταχύτητα 190 χλμ/ώρα παραπάνω από τα συμμαχικά ελικοφόρα αεροσκάφη το Messerschmitt Me 262 μπορούσε με ευκολία να καταρρίψει τόσο τα βομβαρδιστικά όσο και τα μαχητικά αντίπαλα αεροσκάφη.Αντλούσε το κύριο πλεονέκτημα του,την ταχύτητα,από τον καινοτόμο σχεδιασμό του μιας και ήταν τύπου τζετ.
Παρ΄όλα αυτά,λίγα κομμάτια κατάφεραν να βγουν από την γραμμή παραγωγής και να πολεμήσουν στους ουρανούς αφού ο βομβαρδισμός του εργοστασίου από τους σύμμαχους καθώς και η έλλειψη πρώτων υλών καθυστέρησαν την κατασκευή του μέχρις ότου κριθεί ο νικητής του πολέμου.


2.Σχέδιο "Μπαρμπαρόσα"

Εμπνευσμένο από τον ίδιο τον Χίτλερ το εν λόγω σχέδιο προέβλεπε την καταπάτηση του σύμφωνου μη επίθεσης Μολότοβ-Ρίμπεντροπ και κατ΄επέκταση την εισβολή στην Σοβιετική Ένωση.
Όσο και αν φαίνεται περίεργο λόγω της τεράστιας απόστασης,προϋπόθεση για την έναρξη του σχεδίου "Μπαρμπαρόσα" αποτελούσε η κατάκτηση της Κρήτης.Με αυτή τους την κίνηση,οι Γερμανοί ήθελαν να εξασφαλίσουν τον ανεφοδιασμό των καυσίμων από τα ρουμάνικα διυλιστήρια.'Ετσι φρόντισαν να κατακτήσουν το νησί με οποιοδήποτε κόστος μιας και αν απογειωνόταν από εκεί τα συμμαχικά βομβαρδιστικά,οι πηγές ανεφοδιασμού καυσίμων θα βρίσκονταν εντός του βεληνεκούς των εν λόγω αεροσκαφών.
Η σθεναρή αντίσταση που συνάντησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην Μάχη της Κρήτης ήταν αρκετή ώστε να καθυστερήσει την εισβολή στην Σοβιετική Ένωση.Το εν λόγω σχέδιο που προέβλεπε την κατάκτηση της πρωτεύουσας Μόσχας πριν ξεκινήσει ο βαρύς ρωσικός χειμώνας έμελλε να μην υλοποιηθεί ποτέ.
Η ηρωική πάλη κατοίκων και στρατιωτών της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον των υπερεχόντων τεχνολογικά Ναζί προκαλούσε ολοένα και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην προέλαση τους προς την Μόσχα,μέχρι το ξεκίνημα του βαρύ χειμώνα που εγκλώβισε τον γερμανικό στρατό.


3.Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ




Πρόκειται για τη επίθεση της ιαπωνικής αεροπορίας εναντίον του ναυτικού στόλου των ΗΠΑ,η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1941.
Το εν λόγω γεγονός,έθεσε τέλος στην ουδέτερη στάση της Αμερικής και την οδήγησε στην ενεργό εμπλοκή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έπειτα από προσεκτικό σχεδιασμό και άριστη εκπαίδευση των αεροπόρων η Ιαπωνία εκκινεί με έξι αεροπλανοφόρα ώστε να εξαπολύσει την επίθεση της εναντίον του Περλ Χάρμπορ.Οι Αμερικάνοι αιφνιδιάστηκαν καθώς δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα αφού θεωρούσαν ότι το Περλ Χάρμπορ απέχει πολύ από τις ιαπωνικές βάσεις ώστε να τολμήσουν εναντίον τους οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.
Το πρώτο κύμα ιαπωνικών αεροσκαφών απογειώνεται με στόχο να πλήξει την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του ναυστάθμου.Στην συνέχεια εκκινεί το δεύτερο σμήνος με επικεφαλή τον υπαρχηγό Φουσίντα και Σικεγκάζου Σιμαζάκι.Οι δυσκολίες που συνάντησε το δεύτερο σμήνος ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές του πρώτου,μιας και ο ουρανός καλύπτονταν από πυκνά μαύρα σύννεφα από την κατεστραμμένη βάση.Έτσι το δεύτερο σμήνος επιστρέφει πίσω στα αεροπλανοφόρα,έχοντας πετύχει απλά ζημιές σε σκάφη και αφήνοντάς αεροπλανοφόρα και εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας,όπως αυτή των καυσίμων,ανέπαφη.
Κάνοντας τον απολογισμό της επίθεσης,ο Φουσίντα προτείνει τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών και την εξαπόλυση τρίτου κύματος επίθεσης ώστε να καταστραφούν οι πλέον σημαντικές εγκαταστάσεις των Αμερικάνων.Όμως δεδομένου των ελαφρών απωλειών των Ιαπώνων και των τεράστιων των Αμερικάνων,ο επικεφαλής του ιαπωνικού στόλου Τσουίτσι Ναγκούμο απορρίπτει την πρόταση του Φουσίντα και ο στόλος παίρνει τον δρόμο της επιστροφής.
Αν είχε εισακουσθεί η πρόταση του Φουσίντα,και είχαν πληγεί τα αεροπλανοφόρα και οι εγκαταστάσεις καυσίμων,τότε οι Αμερικάνοι θα είχαν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν όλες τις βάσεις τους στον Ειρηνικό,με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά πολύ ο χρόνος ανασυγκρότησης του αμερικάνικου στόλου καθώς και η απόσταση από το θέατρο επιχειρήσεων της Ιαπωνίας.


4.Η ναυμαχία του Μιντγουέι

Η ναυμαχία του Μιντγουέι πραγματοποιήθηκε έξι μήνες μετά την καταστροφή του Περλ Χάρμπορ ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Ο πλήρως ανασυγκροτημένος στόλος των ΗΠΑ κατάφερε να επικρατήσει εναντίον της Ιαπωνίας σε μια από τις πιο φημισμένες συγκρούσεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.Θεωρείται σημείο στροφής της μέχρι τότε ακατάσχετης νικηφόρας πορείας των Ιαπώνων στον Ειρηνικό.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες έχοντας αποκρυπτογραφήσει τον ιαπωνικό κώδικα επικοινωνιών και αναλύοντας τεράστιο όγκο δεδομένων,κατάφεραν να δελεάσουν τον ιαπωνικό στόλο στο Μιντγουέι.Οι Αμερικάνοι κατάφεραν να βυθίσουν αντίπαλα αεροπλανοφόρα που οι Ιάπωνες δεν θα κατάφεραν να αντικαταστήσουν ποτέ ξανά κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


5.Η αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ





Αποφασισμένοι να διώξουν τα συμμαχικά στρατεύματα και να βάλουν τέλος στο αδιέξοδο που επικρατούσε,οι Ιάπωνες σχεδίασαν μια τεράστια χερσαία επίθεση στο Γκουανταλκανάλ και τα γύρω νησιά στις 20-25 Σεπτεμβρίου του 1942.Θέλοντας να εμπλακούν σε ναυμαχία ώστε να πετύχουν πλήγματα εναντίον των αμερικάνικων αεροπλανοφόρων,οι Ιάπωνες παραπέταξαν τον στόλο τους στα νησιά του Σολομώντα.
Η ιαπωνική χερσαία επιχείρηση απέτυχε,παρ΄όλα αυτά η αεροναυμαχία έλαβε χώρα βόρεια των νήσων Σάντα Κρουζ.Αν και το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί ισόπαλο,η εν λόγω αεροναυμαχία υπήρξε σημείο καμπής,αφού οι ιαπωνικές δυνάμεις εγκατέλειψαν για πάντα την επεκτατική τους πορεία στον Ειρηνικό.


6.Η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν

Η μάχη του Ελ Αλαμέιν υπήρξε η πρώτη αποφασιστική νίκη των συμμάχων και σήμαινε την αρχή της απομάκρυνσης των δυνάμεων του Άξονα από την Βόρεια Αφρική.
Σχεδιασμένη από τον Βρετανό στρατηγό Μπέρναρντ Μοντγκόμερι η επιχείρηση απέβλεπε στην εξαπάτηση του εχθρού σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των συμμάχων και συντριβή του  στην τοποθεσία του Ελ Αλαμέιν.
Η επιτυχία των συμμάχων ήταν τεράστιας στρατηγικής σημασίας μιας και απέτρεψε οριστικά το ενδεχόμενο απώλειας της διώρυγας τους Σουέζ και κατ΄επέκταση της εκμετάλλευσης των πετρελαιοπαραγωγικών πόρων από τις δυνάμεις του Άξονα.
Πρέπει να τονισθεί η συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων στις εν λόγω επιχειρήσεις.


7.Η απόβαση της Νορμανδίας





Γνωστή με την κωδική ονομασία Operation Overlord ή η μέρα D-Day,η εν λόγω επιχείρηση σχεδιάστηκε από τα συμμαχικά στρατεύματα με επικεφαλή τον Αμερικάνο αρχιστράτηγο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.
Σκοπός της απόβασης η οποία έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου του 1944 ήταν να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα από το Καν έως το Χερβούργο μέσω του οποίου τα συμμαχικά στρατεύματα θα περνούσαν από την Μεγάλη Βρετανία στην Ηπειρωτική Ευρώπη.
Oι Γερμανοί είχαν οργανώσει το Τείχος του Ατλαντικού,μια γραμμή άμυνας που αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα εξοπλισμού και μάχιμων μονάδων,δεδομένου ότι είχαν χαθεί περίπου 2 εκατομμύρια στρατιώτες στο ρωσικό μέτωπο.
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 30 Ιουνίου του 1944 όταν πια είχε εδραιωθεί το προγεφύρωμα των Συμμάχων.
Υπολογίζετε ότι έλαβαν μέρος πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ των οποίων 155 Έλληνες που υπηρετούσαν στις κορβέτες "Τομπάζης" και "Κριεζής" του τότε βασιλικού πολεμικού ναυτικού.


8.Η μάχη της Νορμανδίας

Η μάχη της Νορμανδίας ακολούθησε της απόβασης και ήταν η μάχη που έκρινε το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου και την καταστροφή των δυνάμεων του Άξονα στο δυτικό μέτωπο.
Η εν λόγω μάχη προβλεπόταν να κρατήσει μερικές εβδομάδες παρ΄όλα αυτά διήρκεσε τρεις μήνες λόγω της σκληρότατης αντίστασης των Ναζί.
Στις 16 Αυγούστου του 1944 ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε οριστική οπισθοχώρηση ενώ η μάχη τέλειωσε 4 μέρες αργότερα στο θύλακα της Φαλέζ όπου 50.000 Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις.


9.Οι ναζιστικοί πύραυλοι V-2





Οι εν λόγω πύραυλοι ήταν οι πρώτοι μεγάλης εμβέλειας.Πατέρας του εγχειρήματος ήταν ο νεαρός Βέρνερ βον Μπράουν ο οποίος ανέλαβε τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου όπλου,το οποίο θα μπορούσε να να χαρακτηριστεί ως "όπλο εκδίκησης".
Οι Ναζί ξεκίνησαν να εκτοξεύουν τους εν λόγω πυραύλους τον Σεπτέμβριο του 1944 προς τις συμμαχικές πόλεις και κυρίως το Λονδίνο.
Περίπου 3.000 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν με το κόστος να ανέρχεται περίπου στους 9.000 άμαχους πολίτες.
Πρέπει να τονισθεί ότι το εν λόγω εγχείρημα ξεκίνησε στα τέλη του πολέμου,καθώς αν είχε αναπτυχθεί νωρίτερα,οι Ναζί θα μπορούσαν με ευκολία να καταστρέφουν αντίπαλες εγκαταστάσεις και να αφανίζουν ολόκληρες συμμαχικές πόλεις,κάτι που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου.


10.Η ιταλική εισβολή στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι του 1940 υπήρχε προβληματισμός και ανησυχία στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι.
Οι Γερμανοί είχαν μόλις κατακτήσει την Γαλλία και ο Ιταλός ηγέτης επιθυμούσε να εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο και να αποδείξει την αξία της χώρας του στον Χίτλερ.Έτσι αποφάσισε να εισβάλει στην Ελλάδα.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως είχαν υπολογισθεί.Η σθεναρή αντίσταση που συνάντησαν τα ιταλικά στρατεύματα προκάλεσαν την αγανάκτηση του Χίτλερ,ο οποίος διέταξε την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941 ώστε να ολοκληρώσει την κατάκτηση της χώρας μας.
Η γερμανική εισβολή στέρησε πολύτιμους πόρους και χρόνο ζωτικής σημασίας για τις μετέπειτα επιχειρήσεις της ναζιστικής Γερμανίας.Πολλοί ιστορικοί ισχυρίζονται ότι ο Χίτλερ μέχρι και το τέλος του πολέμου κατηγορούσε τον Μουσολίνι για την αργοπορημένη επίθεση στην Ρωσία και την συντριπτική ήττα των ναζιστικών δυνάμεων στο εν λόγω μέτωπο.